Mens of robot?
16 december 2016 
4 min. leestijd

Mens of robot?

De nieuwste trend in de wereld van de technologie is het gebruik van ‘menselijke’ robots. 

Het zou ons mensen zowaar kunnen vervangen; robots kunnen in principe de wereld ‘overnemen’. Autonoom denken wordt gestandaardiseerd enkel nog een klein detail: spontane emoties toevoegen.  Dus, hey wat is dan nog het verschil met ons mensen?

Wel, wij zijn rationeel en  autonoom handelende wezens. We voelen emoties, zijn creatief en – heel belangrijk –  wij zijn waanzinnig ‘zelfredzaam’. Wij handelen niet volgens vastgelegde stukjes code. Wij denken bewust na, wikken en wegen en bekijken alle facetten om vervolgens via een welbepaalde maar voor iedereen persoonlijke en unieke route tot een weloverwogen besluit te komen. Toch?

….Niet dus.

Over grote beslissingen

Over grote beslissingen zoals het kopen van een huis, het accepteren van een nieuwe baan of het najagen van een kinderwens denken we meestal goed na (of toch de meesten onder ons). Maar wist je dat het grootste gedeelte van ons gedrag onbewust en automatisch verloopt? Volgens sommige experts is zelfs slechts 5% van ons gedrag bewust en gepland! En de rest? Dat is eigenlijk gewoon geprogrammeerd, net als bij een robot!

Dat klinkt ongezellig en koud maar is soms ook super praktisch. Stel je voor dat je bij een kruispunt zou staan en over elke handeling heel bewust zou moeten nadenken…

Links kijken. Rechts kijken. Links kijken. Fiets. Blijven staan. Links kijken. Rechts kijken. Links kijken. Het kan. Lopen. Linkervoet verplaatsen. Rechtervoet verplaatsen. Linkervoet verplaatsen. Rechtervoet verplaatsen. Gelukkig zijn deze handelingen na de peutertijd een onbewuste handeling geworden. Een handeling die als het ware latent is (lees: aangeleerd) in onze hersenen.

Mocht dit geen ‘automatische’ handeling zijn, dan zou er dagdagelijks wel heel weinig tijd over blijven voor het ‘plaatsen’ van echte belangrijke en nieuwe bedenkingen en gebeurtenissen.

Je zou gerust kunnen stellen dat het onze evolutie ernstig zou belemmeren.

Voorgeprogrammeerde wegen in je hersenen

Wat zou er gebeuren als er halverwege dat oversteken ineens een auto de hoek om zou komen scheuren en jij eerst heel rustig en bewust zou moeten nadenken over wat je nu zou moeten doen en hoe? Lang leve de voorgeprogrammeerde wegen in je hersenen waardoor jij en ik veilig kunnen oversteken terwijl we ondertussen nadenken over boodschappenbriefjes en ook nog eens op tijd wegspringen voor wegpiraten!

Het voorbeeld in het verkeer is maar één voorbeeld van gedrag dat je heel doelbewust is bijgebracht door je ouders of opvoeders. Het is niet vanzelf in je systeem terecht gekomen en je beseft waarschijnlijk wel dat het min of meer op de automatische piloot gaat.

Dit hebben we niet door!

Het probleem is dus niet dat veel van ons gedrag voorgeprogrammeerd is. Het probleem is dat het programmeren meestal een stuk rommeliger verloopt dan bij het aanleren van verkeersregels. Vol met toevalligheden en gestuntel. En vaak hebben we niet eens door hoezeer ons gedrag gestuurd wordt door vastliggende patronen.

Denk bijvoorbeeld eens aan je  jeugd. Hoe gingen jouw ouders om met je en met elkaar? Hoe reageerden ze als ze boos waren en bij tegenslag? Veel kans dat je ongemerkt dat gedrag hebt overgenomen. En zelfs als je vastbesloten bent om de dingen anders te doen zul je merken dat je toch weer snel teruggrijpt naar die vertrouwde patronen als je bijvoorbeeld moe bent of onder stress staat.

Welk lied komt er uit jouw jukebox?

Dan is voorgeprogrammeerd gedrag helemaal niet handig en heb je soms totaal niet door dat je gedrag onbewust en automatisch is. Vergelijk het met een jukebox : je collega, partner of kind drukt op een knop en de jukebox begint het bijbehorende liedje te spelen. Het is misschien niet het lied dat jij graag wou laten horen of zelfs maar een lied dat jij mooi vindt. Het is simpelweg het lied dat hoort bij dat knopje.

Wat  ooit ‘geprogrammeerd’ werd moet je ook kunnen her-programmeren dachten Richard Bandler en John Grindler : na jaren mensen te begeleiden en onderzoeken, ontwikkelden ze NLP.  Een praktisch systeem, waar best wel een hoop theorie bij te pas komt. Het was en is nu nog steeds een enorm succes. Over de hele wereld hebben mensen ontdekt dat je je gedrag zelf kunt veranderen. Deze methode doet soms wel een beetje ‘mechanisch’ aan; er is weinig ruimte voor het menselijk aspect of spiritualiteit. Zoals een programmeur een aantal vaste programmeertalen leert, zo leer je bij NLP een aantal vaste technieken.

Maak plaats voor Spiritualiteit en het menselijk aspect met H-NLP

Gelukkig kwam er al gauw als tegenreactie de HNLP. Meer plaats en ruimte voor humanity. Het menselijke zeg maar. Meer aandacht voor de psychologie van de mens, voor persoonlijk bewustzijn, gekoppeld aan een spirituele toets. Maar toch met de voetjes op de grond.

Praktische en overal inzetbare handvaten

Geen vaste technieken, maar praktische en overal inzetbare handvaten voor een individuele aanpak en het werken vanuit de verbinding tussen 2 mensen. De magie zit hem in de kracht en het bewustzijn van de personen zelf. Dit impliceert dat je als persoon volledig aanwezig bent en verbinding maakt met elkaar en met jezelf. Je vindt in deze magische manier van ‘werken’ de weg terug naar de oplossing in jezelf.

Het zal je niet verbazen dat we bij Lazuli ook de voorkeur geven aan HNLP. Het vormt de basis voor onze cursus Vanuit mijn Hart en voor de training Heart Communication. Na het volgen van deze training beheers je niet alleen alle coachingstechnieken en kun je jezelf Life Changing Coach en/of Kindercoach noemen, je bekomt bovendien je certificaat H-NLP practitioner en H-NLP Master.

Wil jij ook mensen helpen?

Bij Lazuli Training is het niet de bedoeling mensen te ‘programmeren’ maar we willen mensen juist helpen om zelf veranderingen op gang te brengen. Want we kunnen er dan wel niet voor zorgen dat al ons gedrag bewust en gepland is, we kunnen wel zelf bepalen welke nummers we in onze jukebox willen ;-)

Welk lied zit in jouw jukebox?
En welk automatisch gedrag zou jij graag willen veranderen?  

Wil je meer leren over dit onderwerp of wil je anderen hierbij begeleiden? Misschien is onze training ‘Heart Communication & H-NLP’ dan iets voor jou. Mail je vragen of schrijf je in voor onze nieuwsbrief, dan weet je altijd als eerste wanneer de eerstvolgende cursus gaat plaatsvinden.

Over de schrijver
Pionier, Avonturier, Bezieler Trainer, Coach en vaak... Hypnotisch verwarrend ;-) Stel je voor dat je beter kan communiceren en een hartsverbinding kan creëren door je bewustzijn te verruimen... dat zou mooi zijn toch?
Reactie plaatsen