Tips voor een oprecht en gezellig Sinterklaasfeest
17 november 2016 
4 min. leestijd

Tips voor een oprecht en gezellig Sinterklaasfeest

Je staat in de koude gymzaal van je school in de rij voor Sinterklaas. Nog 3 klasgenootjes voor je.

Terwijl je steeds iets dichterbij schuifelt kijk je nieuwsgierig naar de Sint. Hij ziet er anders uit dan op tv, maar ergens toch ook wel bekend. Naast hem staat een Piet die strooigoed uitdeelt. Lekker. Als je aan de beurt bent kijkt Sinterklaas je streng aan en zegt: “Zo, nu ben jij aan de beurt. Laten we eens even in het boek kijken of jij wel een beetje flink bent geweest dit jaar. Want je weet het, Sinterklaas hoort en ziet alles!”

Wow.

Dat is eigenlijk best een heftig idee als je daarover nadenkt. Vervang het woord Sinterklaas in die laatste zin maar eens door ‘de regering’ of ‘Google’ of ‘je ex’. Dan heeft het toch gelijk iets onheilspellends, iets onaangenaams, toch?

Een heel sociaal feest

In de 15de eeuw bijvoorbeeld was hij meer een soort van Robin Hood. Arme mensen zette op 5 december hun schoen in de kerk en de rijken stopten daar dan namens Sint Nicolaas wat geld in. Een heel sociaal feest dus.

En de goedheiligman was ook de vriend van ijverige leerlingen.letterkoekjes
Met zijn letterkoekjes stimuleerde hij kinderen om te leren lezen.  Dit zien we terug in de banket- en chocoladeletters die we nog steeds eten met zijn allen maar ook in bijvoorbeeld het voorlezen van gedichten.

Verkeerde Communicatie?

brief3Wie niet goed geweest is, of niet braaf, die gaat in de zak. En wie zich gedraagt krijgt cadeaus. En dan niet een enkel stuk zelfgemaakt speelgoed en wat lekkers in de schoen op 5 december, zoals vroeger. Nee, tegenwoordig sjouwt die arme Nicolaas stapels met cadeaus mee voor ieder kind, die hij verspreid en over meerdere momenten uitdeelt.

Sinterklaasstress: ‘ben jij wel flink geweest?’

Geen wonder dat zoveel kinderen kampen met ‘Sinterklaasstress’. Constant lief moeten zijn, je best moeten doen voor een ‘duim’. Papa en mama die je namens de Sint vertellen of je flink geweest bent. Zodra de eerste kruidnoten en chocolade in de winkel liggen, krijgen ze de vraag of ze wel lief geweest zijn. Alsof dat alleen relevant is als er cadeaus te verdienen vallen. En mochten ze toch een keertje uit de bocht vliegen dan is het al snel: ‘Als Sinterklaas dit zou zien” en “Als je je zo gedraagt krijg je vast geen cadeaus van Sinterklaas”.

Maar wat zeg je nu eigenlijk tegen het kind en tegen jezelf?  Doe je jezelf en het kind niet heel erg tekort met zo’n opmerking?

(Hint: het antwoord is ja :-) )

brief1

Sinterklaas als excuus …

Eigenlijk toon je je zwakte als volwassene door Sinterklaas als excuus in te zetten opdat je kind zou luisteren naar jou.  Daarnaast is het woord ‘flink zijn’ eerder toepasselijk bij een hond (en dan nog!). 

Terwijl, als ouder/leerkracht/hulpverlener verdien je respect om wie je bent en wat je doet. En dus niet enkel omdat je misschien wel kunt bellen of mailen met een heilige man dat woonachtig is in Spanje.

Bovendien suggereer je ook nog eens dat je verwacht dat het kind enkel zal doen wat jij brief4vraagt omdat er misschien wel een cadeau in het verschiet ligt. Niet omdat het zo’n leuk, lief en behulpzaam kind is.

Sinterklaas als Wijze man!

Laten we van Sinterklaas weer een wijze man maken die kinderen graag ziet in plaats van een examinator die jaarlijk op bezoek komt. Het idee is dat kinderen een cadeau krijgen van ‘Sinterklaas’ omdat ze perfect zijn zoals ze zijn. En dus niet omdat ze vlekkeloos gedrag hebben vertoond. Geef kinderen de ruimte om fouten te mogen maken en laat de Sint gewoon zijn wie hij is. Een heilige man die onvoorwaardelijk om kinderen geeft. Ook al hebben ze dan af en toe hun momenten.

Tips voor een oprecht en gezellig Sinterklaasfeest:

  • Voor veel kinderen is het erg spannend om Sint en Piet in het echt te zien, of is de drukte eromheen te veel van het goede. Sleep ze daarom niet mee naar elke supermarkt of vereniging waar de goedheiligman zijn opwachting maakt, zeker als je een hooggevoelig kind hebt.  Dat zijn te veel prikkels.
  • Ga niet ‘dreigen’ met Sinterklaas. En als iemand anders begint over ‘lief zijn’ (bijvoorbeeld de Sint zelf) benadruk dan naar je kind toe dat hij of zij zich geen zorgen hoeft te maken.  Je kind is perfect zoals die is.
  • Hou het aantal cadeaumomenten beperkt en overzichtelijk.
  • Als je kind het ‘geheim’ al doorheeft, kun je natuurlijk ook overwegen om open te zijn.
  • Zorg voor een paar mooie tradities, zoals het drinken van warme chocolademelk voor het slapen gaan of het voorlezen van een leuk boek op de dag van de cadeau’tjes.  Juist dit soort tradities zorgen later vaak voor warme herinneringen en ze geven kinderen veel houvast en rust.
  • Maak jezelf (en je kind) niet gek qua cadeaus. Het is geen wedstrijd en je hoeft niets te compenseren. Het hoeft echt niet de laatste nieuwe iPad te zijn, het is enkel een attentie.  Misschien kan je je kind een mooie herinnering geven als geschenk. ;-)
  • Breng magische sfeer in huis en laat kinderen nieuwsgierig zijn.  Wie nieuwsgierig is, heeft altijd een open mind. ;-)
  • Sommige kinderen vragen aan Sinterklaas om ‘vrede’ te brengen.
  • Laat humor van de partij zijn.

brief5

Hoe vieren jullie Sinterklaas? En welke speciale tradities hebben jullie daarbij?


Communiceren met kinderen is een van de thema’s in onze cursus ‘Vanuit Mijn Hart’. Wil je meer informatie over deze cursus, kijk dan eens op deze pagina. Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief, dan weet je altijd als eerste wanneer de eerstvolgende cursus gaat plaatsvinden!


Over de schrijver
Pionier, Avonturier, Bezieler Trainer, Coach en vaak... Hypnotisch verwarrend ;-) Stel je voor dat je beter kan communiceren en een hartsverbinding kan creëren door je bewustzijn te verruimen... dat zou mooi zijn toch?
Sylvie Brown
Door

Sylvie Brown

op 18 Nov 2016

Leuk geschreven en nuttig👍🏽Bedankt Eva

Liev De Smedt
Door

Liev De Smedt

op 19 Nov 2016

Bedankt voor de mooie tips, ze zijn wel nodig. Even een mooie herinnering dat Sint iemand is die onvoorwaardelijk van kinderen houdt en dat cadeaus niet evenredig zijn aan 'braaf of lief zijn. Dank.

Reactie plaatsen