Durf jij je verwachtingen luidop uit te spreken?
Met pijn en moeite poetst ze de badkamer. Letterlijk, want ze is door haar rug gegaan en de kleinste beweging doet al zeer. Nog even snel een doekje over de spiegel en dan is ze klaar. De emmer met dweilwater laat ze staan. Die kan haar man straks wel even weggooien.
Als hij thuis komt en ziet hoeveel pijn zij heeft zet hij gelijk een kopje thee voor haar. Hij haalt een kussen voor in de zetel, zet alvast het eten op en doet ‘s avonds de kinderen naar bed. Dat er ergens in de badkamer nog een emmer sop staat ziet hij niet eens.
Maar ja, na een week staat de emmer er nog steeds. Zij wordt alsmaar chagrijniger. Hij kan toch wel heel even die emmer leeggooien, hoeveel werk is dat nu? Hij weet toch dat ze last heeft van haar rug? Zijn humeur wordt er ondertussen ook niet beter op. Hij rent en vliegt om haar zo veel mogelijk te helpen maar wat hij ook doet, zij blijft boos. Hij snapt best dat ze pijn heeft, maar moet ze dat dan per se op hem afreageren?
Je voelt hem al aankomen. Ze krijgen knallende ruzie. Om een emmer met sopwater.
De meeste kleine en suffe dingen kunnen bewust of onbewust tot oncontroleerbare frustraties leiden. Hoe? Simpel. Door ze opgesloten te laten en niet op tijd uit te spreken.
Open communicatie achteraf
Niet voor niets is de ‘gouden tip’ van menig managementcursus, relatietherapeut of personal coach; communicatie. En dat weten we allemaal wel. Maar we doen het lang niet altijd. Of, en dit komt maar al te vaak, we doen het pas achteraf
Hoeveel minder frustraties zouden wij allemaal met ons meedragen als we vooraf duidelijk zouden maken wat we willen, hopen en wensen? En dan heb ik het niet alleen over liefdesrelaties, maar ook over je collega’s, je gezin en andere mensen om je heen. Er is een grote kans dat je je verwachtingen lang niet altijd duidelijk communiceert. En dat levert vaak spanning op. Je kunt hetgeen je verlangt verzwijgen, maar op een gegeven moment ontploft dat. Want al die onvervulde verwachtingen vreten onderhuids aan jou en aan de fundering van de relatie in kwestie.
Wat als je vooraf je verwachting communiceert?
Tuurlijk, er is een kans dat de ander precies aanvoelt wat jij wil, en dat ook 100% kan waarmaken. Maar erg waarschijnlijk is het niet. Je collega’s blijken misschien helemaal geen tijd te hebben om iets op te pakken. Kinderen twijfelen vaak over wat er van hen verwacht wordt. Je partner blijkt andere prioriteiten te hebben. Dat wat jij hoopt en wenst is misschien niet haalbaar, geen gemeenschappelijk doel of zelfs bij nader inzien misschien niet zo belangrijk als je zelf dacht. Alleen door vooraf openlijk uit te spreken wat het is dat jij verwacht en naar de verwachtingen van anderen te vragen kun je erachter komen of het beeld wat jij in je hoofd hebt klopt met de werkelijkheid. Daarmee voorkom je misschien niet altijd teleurstellingen, maar wel een hoop irritatie en botsingen.
Waarom we onze verwachtingen niet communiceren
Waarom komt het zo vaak voor dat we verwachtingen niet of niet duidelijk communiceren? Dat is een complex gebeuren. Het kan zijn omdat je niet gewend bent voor jezelf op te komen. Of omdat je zelf nog niet bewust bent van je verwachtingen. Maar het kan ook zijn dat je niet te veeleisend of bot over wilt komen, of omdat je je ergens realiseert dat niet al je verwachtingen even realistisch zijn. Het is normaal om verwachtingen te hebben van mensen en situaties. Tegelijkertijd maken verwachtingen je kwetsbaar, want hoe meer verwachtingen je hebt hoe meer teleurstellingen je mogelijk kunt ervaren. Het is een goede zen-oefening om je verwachtingen te aanschouwen en verder los te laten.
En om het nog gecompliceerder te maken heeft het ook te maken met autonomie. Verwacht je van de mensen om jou heen dat zij je komen ‘redden’, of ben je bereid zelf de verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leven? Oftewel, wie geef je de regie?
Tips voor het duidelijk maar toch vriendelijk communiceren van verwachtingen
✓ Luister naar de ander zijn of haar verwachtingen. Als jij open staat voor de wensen van anderen zullen zij ook meer openstaan voor die van jou.
✓ Maak concrete afspraken, dan hoef je geen verwachtingen te hebben.
✓ Evalueer je verwachtingen. Hoe realistisch zijn ze, en hoe belangrijk?
✓ Neem de verantwoordelijkheid voor je eigen leven. Als jij degene bent die iets heel graag wilt, zoek dan een manier om het ook zelf waar te maken.
✓ Onthoud dat iemand anders niet verplicht is om jouw verwachtingen uit te laten komen. En vice versa.
✓ Als je kiest om je verwachting te communiceren wees dan neutraal en vriendelijk. Meestal doet de ander ook heel hard zijn best om de sfeer harmonieus te houden. Dus wil je harmonie, communiceer dan ook vanuit harmonie. Wil je vrede, communiceer dan vanuit een gevoel van vrede Ik ben er zeker van dat door deze manier van communicatie, je veel meer verbindingen gaat voelen tussen jou en je gezin, tussen jou en je collega’s op het werk, enz.
✓ En stel dat jij je verwachting zou omzetten in een vraag… zou je dan niet meer te weten komen over hoe de ander erover denkt? Misschien laat je zo mensen toe om het antwoord te vinden in hun hart…
Durf jij je verwachtingen luidop uit te spreken?
En hoe ga jij er mee om in je dagdagelijkse leven of op je werk?
Wil je meer leren over dit onderwerp of wil je anderen hierbij begeleiden? Misschien is onze cursus ‘ True Heart Connection’ dan iets voor jou. Mail je vragen of schrijf je in voor onze nieuwsbrief, dan weet je altijd als eerste wanneer de eerstvolgende cursus gaat plaatsvinden.