Over rode wangen en gênante stiltes
17 augustus 2019 
4 min. leestijd

Over rode wangen en gênante stiltes

Ik zit gezellig op het terras van hotel Van der Valk in een leuk gesprek met een vriendin.  Ze vraagt me: “Heb je het ook gezien? Aan de tafel rechts van ons is een prille date bezig.” Ik kijk op. Nee, helemaal niet gezien. Ik zit zo in het gesprek dat ik de rest rondom wegfilter.  Dat doe ik vaak. Ik heb mezelf deze vaardigheid aangeleerd om makkelijker met prikkels om te gaan. Ik observeer het koppel. Het lijkt inderdaad of ze elkaar voor de eerste keer ontmoeten. 

“Woon je daar graag?”

“Ja”

“Ik vind het ook fijn om in Breda te wonen.”

Tussen elke vraag door kijkt de jongeman – ik schat hem 25 jaar – om zich heen. Af en toe kijkt hij ook naar haar. Alles lijkt onder controle. Mijn aandacht gaat terug naar mijzelf en vriendin en we geraken opnieuw in een diep gesprek. 

Gebrek aan flow

Maar na een tijdje ervaar ik een gevoel van stilte aan het koppeltafeltje. Een pijnlijke stilte. 

De man kijkt rond, speurend naar nieuwe gespreksstof. Alsof de buitenwereld hem dringend te hulp moet schieten. Hij heeft ondertussen al twee mooie rode wangen opgelopen. Hij kijkt af en toe naar de jonge vrouw die zwijgt en stug voor zich uitkijkt. De controle is hij kwijt.   

Terwijl ik mijn keuze aan de ober doorgeef zie ik dat ze beiden opstaan. Terwijl zij haar handtas neemt, loopt hij het terras al af. Deze jongeman lapt de etiquettes aan zijn laars, of in ieder geval vandaag. 

Hoe zouden deze 2 mensen elkaar hebben ontmoet? Tijdens een gezellig etentje bij vrienden? Het kan, maar het gebrek aan flow doet eerder denken aan 2 mensen die elkaar nog niet eerder in levende lijve hadden ontmoet. Een blind date, of een online match. Online daten lijkt soms ideaal. Veilig achter je scherm selecteren met wie je wel en vooral ook met wie je niet een relatie wil. En dan elkaar voorzichtig leren kennen via de chat voordat je daadwerkelijk op date gaat. 

Je communiceert altijd

Het fijne aan bijvoorbeeld chatten is dat je nog eens rustig kunt nadenken over wat je wel en niet wilt communiceren. Maar tijdens een echte ontmoeting…. dan gaat dat niet. Dan kun je niet niet communiceren. Je onderbewustzijn kan niet wegsteken wat je niet wil tonen aan anderen. Je overtuigingen en je emoties sijpelen altijd door naar de oppervlakte. Zomaar! Je kunt heel hard je best doen om het niet te tonen, maar vaak manifesteert je innerlijke zich dan alleen maar meer. Je ervaart stress, de zenuwen nemen de overhand. Je krijgt bijvoorbeeld rode wangen. Of je verliest juist totaal de aandacht. Je dissocieert. Hoe dan ook, je onderbewustzijn vuurt signalen af.  

Zelfs tijdens stiltes communiceer je. Zo zag ik dat de vrouw onder de tafel haar linkerbeen regelmatig strekte. Wou ze hem eventjes ‘toevallig’ aanraken? Was het een zenuwtrekje? En hij ging met zijn rechterbeen snel op en neer. Was het een manier om de zenuwen (letterlijk) onder tafel te houden? Het is niet gezegd dat een van de 2 zich bewust was van dit gedrag, maar onbewust pik je dit soort signalen wel op. 

Spontane hartsenergie

Hoe dan ook, het gesprek verliep niet bepaald spontaan. En dat zegt dan ook alles. Verbinding, vriendschap, liefde; het is een zaak van het hart. En het hart is altijd spontaan. Spontaan zijn betekent dat er een flow in je lijf en de situatie vloeit waarbij de energie in constante stromende beweging is.  Als gesprekken niet vanzelf ontstaan, dan is er vaak weinig verbinding. Als stiltes als gênant ervaren worden, dan is er veel mentale energie maar weinig hartsenergie. 

Velen denken via online dating nog controle te hebben op wie, wat, wanneer. Ze willen waarschijnlijk situaties vermijden, of zichzelf beschermen. Of misschien willen ze juist iets forceren. Maar controle is een illusie. Dat moment waarop je tegenover elkaar zit op een terras, dat kun je niet controleren. De persoon die je met je ego hebt gekozen kan keihard afgewezen worden door je ziel. Of échte liefde uit een online datingsite kan ontstaan? Beslist. Maar je zal toch degene aantrekken die je levenslessen zal triggeren. Dus al doe je nog zo je best om te selecteren en de controle te houden, uiteindelijk moet je de sprong wagen en loslaten. Je moet je hart de ruimte geven en je blinde vlek ontdekken en dat transformeren. De hartsenergie moet kunnen stromen.

Witte vlag

En als we het dan toch over loslaten hebben; ik geloof in de kracht van synchroniciteit. Spontane ontmoetingen die je leven verrijken. Het universum spreekt met je via ‘spontane’ situaties. Het universum is het grootste kosmische evenementenbureau! Een bureau dat rekening houdt met je ziel en je blauwdruk. Maar om dat bureau zijn werk goed te laten doen moet je eerst beslissen om de controle los te laten. Bye bye ‘mijn wil’. Vaarwel ideeën over hoe je leven eruit zou ‘moeten’ zien.  

Kies voor de witte vlag, volledige overgave. Niet altijd evident… zeker niet als je persoonlijke wil het soms nog eens wil overnemen. Probeer steeds te leven in het nu. Het ‘nu’-moment waarin je dankbaar kan zijn voor de perfectie en de schoonheid van elk detail. De heerlijke geur van de roos, de kruiden op je eten, de heldere blauwe hemel of de straffe bliksem tussen de regenvlagen. De nachtzoen van je kind, het licht van de kaars, de diepe ademhaling van je huisdier. In die kleine nu-momenten zal je de flow helder voelen. Een mantra dat hier van toepassing is: ‘Ohm Namah Shivaya’. Of zoals ze in het Christendom zeggen: ‘Uw wil geschiede’. 

 

Een spontane groet

 

 

Over de schrijver
Pionier, Avonturier, Bezieler Trainer, Coach en vaak... Hypnotisch verwarrend ;-) Stel je voor dat je beter kan communiceren en een hartsverbinding kan creëren door je bewustzijn te verruimen... dat zou mooi zijn toch?
Reactie plaatsen