Lijd jij aan perfectionisme?
08 december 2015 
1 min. leestijd

Lijd jij aan perfectionisme?

Het perfectionisme in ons zelf viert zijn hoge pieken in dit leven.

Nog nooit hebben we massaal zo de drang gehad dat dingen perfect moeten zijn. Het zit verankerd in ons groepsbewustzijn. 

Willen we van ons perfectionisme af, dan gaan we er bewust mee moeten omgaan.

  • Waar neem je geen beslissing in?
  • Waar wacht je nog op?
  • Hoe lang wil je wachten?  een paar dagen of een eeuw?
  • Is het uitstellen of jezelf nog meer voorbereiden? 
  • En op wat ga jij je voorbereiden?
  • Om het nog meer perfect te hebben?
  • Wat “moet” nog beter?  
  • En van wie moet het nog beter?  Van jezelf?

Een perfecte ervaring:

In mijn vorig leven (20 jaar geleden ;-)) had ik een reclamebedrijf.  Je kon bij ons terecht voor een visitekaartje als voor publiciteit op je wagen, je winkel, enzovoort.

In die tijd werkte ik ook voor een farmaceutisch bedrijf en ontwierp ik tal van verpakkingen voor producten.  Producten die je vandaag nog in de apotheek vindt zoals tandpasta, mondspoelmiddel, luizenshampoo, …  Na 5 jaar wist de eigenaar me te vertellen dat als hij de verpakking liet ontwerpen bij een ander reclamebureau dat het ontwerp gepresenteerd werd met veel toeters en bellen, en dat het veel meer professioneel overkwam. Er werden spots opgezet, veel prints gegeven, veel show.  Dit was bij mij niet het geval.  Meestal liet ik hem zelfs op mijn computer kijken om zijn mening erover te geven.  Pas erna liet ik een print maken.

Waarom dan toch het ontwerp door mij laten maken, denk je dan hé.

Hij vertelde me dat producten door mij ontworpen, veel meer verkocht werden. Het was dus verre van perfect, én toch PERFECT.

Mensen komen voor wie je bent en de kwaliteit die je aflevert.  

Stel jezelf eens de vraag: “Wat als je kan groeien terwijl je vooruitgaat?”

Of nog beter: “Wat als je vooruitgaat en tegelijkertijd zoveel meer kan groeien?”

Alles kan altijd beter: je huis, je zaak, je huishouden, je financiën, je prestaties, je kinderen …

De veiligste manier is: start gewoon met wat jij écht wil, met je passie!
Begin klein en laat het groeien en stuur bij wanneer nodig.

Fouten maken, is oké en geeft je “feedback”!

Onlangs nog was ik een tekst aan het nakijken dat mijn medewerkster getypt had.

Wat een „fout” bleek, was een haha- moment.  “He, dit klinkt beter!!!  Zo kan het ook!!!”

“Zullen we vanaf nu het „zo” (de fout) noemen?”

Dus spring van de berg en laat je vleugels groeien terwijl je vliegt!!

Stel jezelf de vraag: “Wie ben je als je er 100% voor gaat? Wie ben je als je weer het 100ste excuus gebruikt en het weer uitstelt?”

Vertrouw dat je steeds veilig landt.

Dit filmpje is voor jou:

Hoe ga jij om met je perfectionisme?

Over de schrijver
Pionier, Avonturier, Bezieler Trainer, Coach en vaak... Hypnotisch verwarrend ;-) Stel je voor dat je beter kan communiceren en een hartsverbinding kan creëren door je bewustzijn te verruimen... dat zou mooi zijn toch?
Véronique
Door

Véronique

op 10 Dec 2015

Perfectionisme... ik ken het! Ik werk eraan...het steekt af en toe de kop op... en gaat dan weer wat ondergronds... maar het is aanwezig. Ik zie het maar beter als iets positiefs, meegekregen van mijn lieve peter die mij al bijna 30 jaar volgt vanuit de hemel...ik was zijn popje, zijn alles...traantjes komen nu ik dit zo neerschrijf. Ik hield echt van hem en keek zelfs beetje naar hem op. Perfectionisme... het zit in mij...en ik leer elke dag bij...om het stilletjes wat meer los te laten, want dat mag...toch? Sommigen zeiden me wel eens dat ik te goed ben voor deze wereld. Dàt heb ik dan weer van mijn maraine, ook al een tijdje naar de sterretjes,... een trotse dame die zeer gelovig was, gelukkig met weinig en heel zelfstandig. Mag ik uit dit alles afleiden dat mijn zieltje niet toevallig de kinderen van deze 2 mensen koos? Ik heb geleerd...ik laat mezelf beetje bij beetje toe van mijn zwaktes mijn sterkte te maken...ik ga er bewuster mee om waardoor het sneller duidelijk wordt wie ik mag zijn in deze wereld: 'te goed' is nu meer & meer 'goed' geworden evenals 'perfect', 'goed genoeg'... met dank aan mijn trainer, Eva Storm

Reactie plaatsen