12 Tips om je kind te begeleiden na een terroristische aanslag
26 maart 2016 
3 min. leestijd

12 Tips om je kind te begeleiden na een terroristische aanslag

Een terroristische aanslag is geen daad van eenheid, liefde en vrede!

Kinderen en jongeren zien het op Tv, horen erover in de klas of in gesprek tussen volwassenen. Zij hebben op dat moment meer nood aan veiligheid en structuur.  Hoe kan jij die veiligheid brengen?

1. Wees Emotioneel in Evenwicht.

Dit kan wanneer je kiest voor liefde i.p.v angst. Angst en liefde zijn als een virus en verspreiden zich heel snel.  Hoe erg een terroristisch aanslag is, denk eerst na… wat je wilt doorgeven, angst of vertrouwen. Waar wil jij je energie aan geven?   “Energy flows where Attention goes!”   Wanneer jij emotioneel evenwicht hebt, kan jouw kind/tiener tot rust komen. Wees onbezorgd maar wel met medeleven naar de slachtoffers toe. 

2. Vertel de waarheid.

Vertel de waarheid maar enkel en alleen op dat niveau dat je kind aankan.  Aan een kind van 4 vertel je niet alle details over een terroristische aanslag. Praat over het alledaagse en tegelijk handel je alsof het een gewone dag is.  Kinderen voelen met hun zesde zintuig als jij iets anders vertelt dan wat je in je lijf voelt of in je hoofd hebt.   

3. Toon alleen beelden van de tv als je kind dit aankan.

Een beeld zegt meer dan 1000 woorden.  Eén beeld kan de toekomst van een kind teniet doen!!!  Ga hier niet luchtig mee om.  Het is een beeld van angst en huist zich dan verder in het bewustzijn van het kind. Ja, je wil je kind leren omgaan met de realiteit maar ENKEL op het niveau dat je kind aankan.  Je hoeft niet het hele plaatje van de terroristisch aanslag te tonen. 

4. Vertrek vanuit de vragen van je kind!

Wees open om de vragen van je kind te beantwoorden. Indien je kind geen vragen heeft, vertel dan zelf een klein beetje en vraag dan wat hij/zij ervan denkt.  Zorg dat je weet wat je kind voelt en dat hij/zij geen vragen heeft.  Kinderen stellen vooral de “waarom” vraag.  Als je het echt niet weet, kan je samen met je kind een antwoord zoeken, op bv. google of aan anderen stellen.  Een onbeantwoorde vraag is een leegte in het hoofd.  Dit kan concentratieproblemen veroorzaken op korte en lang termijn.

Kind vraagt zich af waarom

5. Let op je woorden en de beeldspraak die je gebruikt.

Een kind neemt alles letterlijk. 
Wat is een terrorist voor een kind van 4 of een tiener van 13 jaar?  Vraag eerder wat zij daarover denken en vul eventueel aan.  Aan heel jonge kinderen kan het zo uitleggen “Een terrorist is iemand die altijd gelijk wil hebben en anderen pijn doet op een heel erge manier”. 

6. Spreek vanuit vertrouwen.

Vertrouwen is de hoogste vorm van liefde.  Vertel je kind dat alles goed komt.  Kinderen vragen zich soms af: “Op welke planeet ben ik nu terecht gekomen.  Wat is dit toch? Wie pleegt nu een terroristisch aanslag?  Wie zijn die terroristen? Hoe zien die eruit?” We zijn hier om iets te leren maar ook om te spelen en mekaar lief hebben. Ook volwassenen moeten nog heel veel leren.    

7. Leer je kind empathisch zijn.

Als er ruzie is, kan je er beter over praten dan mekaar pijn te doen.   Er is altijd een oplossing als je eerst naar je hart gaat en voelt wat de ander kan voelen. We zijn allen op weg naar Vrede!

8. Maak heel veel lichamelijk contact.

Dit mag je alleen maar doen, als je zelf emotioneel in evenwicht bent. Wat je uitstraalt geef je door.  Als je kind de warmte van je lichaam voelt, kan hij/zij ook jouw hart voelen en de rust en het vertrouwen terug vinden.

9. Spreek over de dood.

Ook kinderen gaan rouwen in zo’n situatie.  Leven en dood hoort bij het leven. Spreek erover!  Wat is dat dood gaan?  Je lichaam stopt met leven maar je ziel kan nooit sterven.  Toon hoe jij respect hebt voor de mensen die heengegaan zijn bij een terroristische aanslag.  Hou een stilte moment, bid of ga mediteren. 

10. Spreek over vrede, liefde, harmonie.

De weg naar vrede is nooit iemand terug pijn doen.  Wanneer we oog om oog toepassen, is straks de hele wereld blind!  Vertel hoe jij ruzie oplost.

11. Wees dankbaar.

Toon hoe dankbaar je bent voor de kleine details in het leven, die details waar we normaal aan voorbij gaan.

12. Er is maar 1 waarheid en dat is liefde!

Vertel je kind, partner, familie en vrienden hoeveel je van hen houdt. Dit doe je door oogcontact te maken en liefde uit te stralen.   

Wat heb jij je kind verteld?

Over de schrijver
Pionier, Avonturier, Bezieler Trainer, Coach en vaak... Hypnotisch verwarrend ;-) Stel je voor dat je beter kan communiceren en een hartsverbinding kan creëren door je bewustzijn te verruimen... dat zou mooi zijn toch?
Reactie plaatsen