Heb jij ook wel eens het gevoel dat je constant tegen hetzelfde probleem oploopt?
29 augustus 2018 
4 min. leestijd

Heb jij ook wel eens het gevoel dat je constant tegen hetzelfde probleem oploopt?

Dat je steeds weer struikelt over een zelfde soort hindernis?

Soms loopt een bepaalde eigenschap van jezelf of een bepaald type obstakel als een rode draad door je leven heen. Wanneer je bijvoorbeeld niet gemakkelijk je mening kunt uiten en je constant weer in situaties bevindt waar dat een probleem is.

Die rode draad is dan een levensles die je nog niet (helemaal) onder de knie hebt. En omdat velen van ons nooit echt stil staan bij onze eigen levenslessen kan het soms een hele poos duren voordat je zo’n les toevallig leert. Maar als je eenmaal weet hoe die levensles in elkaar steekt, dan heb je de sleutel tot meesterschap gevonden. Alle reden dus om toch eens die rode draden te gaan bestuderen.

 

Levenslessen

We hebben allemaal 2 soorten levenslessen. De eerste soort krijgen we mee bij onze geboorte en de tweede soort wordt als het ware geïnstalleerd tijdens onze jeugd. Dat laatste gebeurt vaak door je ouders maar ook door de school of door familieleden. Met name ouders kunnen op dit gebied een positieve of een negatieve katalysator zijn.

 

Onbewust installeren ouders levenslessen bij hun kinderen. Dat kan een direct resultaat zijn van levenslessen die zij zelf nog niet onder de knie hebben. Als een ouder bijvoorbeeld aanpassingsproblemen heeft dan zal hij zeer controlerend zijn. Dan zal er zeer weinig bewegingsruimte zijn voor het kind, waardoor het zeer beperkt wordt in zijn denken en acties. De levensles die je in dit geval bij het kind installeert is dan die van beperkt communiceren. Het kind leert dat het toch geen zin heeft om iets te zeggen tegen die ouder. Dit soort communicatieproblemen kunnen vervolgens leiden tot een laag zelfbeeld en op latere leeftijd voor problemen op je job en in je relatie.

 

In onze cursussen maken we ouders bewust van het hele proces rondom levenslessen zodat ouders heel gericht kunnen communiceren en actie kunnen ondernemen en zo een positieve katalysator kunnen zijn.

 

Het is belangrijk om kinderen daarbij de ruimte te geven. Als kinderen op een lijntje moeten lopen en niet echt uiting kunnen en mogen geven aan wie ze zijn hebben ze weinig ruimte om hun eigen levenslessen te ontdekken. Terwijl; hoe jonger je met je levenslessen aan de slag kunt en hoe meer je begeleiding van je ouders of opvoeders krijgt hoe meer je tot meesterschap kunt komen.

 

Rode draad

Onbewust zul je allerlei mensen en situaties aantrekken om steeds maar weer te kunnen oefenen om toch die levensles onder de knie te krijgen. Maar omdat dit dus vaak onbewust gebeurd kan het zomaar zijn dat je veel van die door jezelf gecreëerde oefenmomenten alsnog onbenut laat. Daardoor leer je jouw levenslessen niet en dus creëer je weer meer oefenmomenten en zo ontstaat een vicieuze cirkel of in dit geval de rode draad waar ik het al over had.

 

Terug naar dat voorbeeld van die persoon die niet gemakkelijk zijn mening kan uiten. Om die les te leren zal hij onbewust dominante mensen aantrekken want dan zal het moeilijk gaan om jezelf te uiten. We trekken vaak het omgekeerde aan om het onszelf moeilijk te maken om zo onze levensles te leren. Maar zolang je niet doorhebt welke levensles zichzelf hier presenteert heb je een blinde vlek. En dan laat je kansen om deze te leren onbenut.

 

Dan ontstaan er vastgeroeste patronen in ons leven. In plaats van dat je jezelf positief ontwikkelt saboteer je jezelf telkens weer zonder het door te hebben. Iemand die moeite heeft met aanpassen bijvoorbeeld kan in een patroon vervallen waarbij hij uitstelt om te verhuizen of zijn promotie op het werk weigert. Hij heeft dan honderden excuses waarom hij er niet voor kiest. Maar hij ontneemt zo zichzelf de kans om meesterschap te krijgen over zijn eigen leven. In dit geval is het aanpassen en uit de comfortzone komen dé oplossing om te groeien, in de flow te komen en écht gelukkig te zijn.

 

Meesterschap

Als je jouw levenslessen leert dan kun je negatieve ervaringen omzetten in positieve ervaringen. Zo ga je stap voor stap richting meesterschap, waarbij je precies weet wat jij kan. Je kunt dan zelf de leiding nemen en verantwoordelijkheid pakken voor je eigen leven. Naar binnen te gaan en kijken ‘wat ik heb ik gedaan dat ik zo’n situatie creëer of aantrek’.

 

Bijvoorbeeld; als je vaak moe bent omdat je steeds in situaties belandt die je energetisch leegzuigen. Komt dat dan door de mensen die daar waren? Komt dat door externe factoren? Of ben jij vergeten tijdig op de rem te trappen door af te zeggen of op tijd weg te gaan om voor jezelf te zorgen? Jouw levensles is dan misschien wel om grenzen te leren stellen, aan jezelf en je omgeving. Door zelf verantwoordelijkheid te nemen kan je jouw leven in de richting sturen zoals jij het wenst. Een richting die beter past bij jouw noden.

 

Als je nog geen meesterschap hebt dan zul je iedere keer dat je weer met zo’n situatie geconfronteerd wordt dezelfde saboterende gedachtepatronen hebben. Die gedachtepatronen zijn voor iedereen anders maar komen meestal neer op het wegrennen van je eigen verantwoordelijkheden. Want je kunt niet altijd iets aan de situatie veranderen maar wel aan de manier waarop jij er mee omgaat. Misschien kun je slecht tegen veel prikkels. Dan kun je alsmaar balen dat je altijd als eerste vertrekt bij drukke  feestjes. Of je kunt omarmen wie je bent en bijvoorbeeld eens wat vaker één op één taartjes eten met een jarige. Acceptatie is dan misschien een van jouw levenslessen.

 

Levenslessen staan niet op zichzelf

Vaak zijn levenslessen met elkaar verbonden. Als je als kind de levensles vertrouwen geïnstalleerd hebt gekregen en als volwassene de levensles aanpassing, dan zal die tweede levensles ook niet goed gaan tot je de eerste onder de knie krijgt. Dit maakt dat de rode draad in jouw leven misschien niet gelijk te herkennen is omdat het mogelijk is dat er meerdere levenslessen tegelijk zich proberen te openbaren.

 

De weg naar meesterschap is er eentje die je dus eerst moet zien te vinden voordat je de weg kunt volgen. Maar het is absoluut de moeite waard! Je levensles kennen zorgt ervoor dat jij je beter kan manifesteren in jouw leven waardoor je meer geluk ervaart en meer innerlijke rust.

 

Ik ben benieuwd of jij je al bewust bent van de rode draad (of draden) in jouw leven of dat het nog een kluwen wol is. Deel het in de comments, of doe mee aan de opleiding, dan pluizen we het samen uit! 🙂

 

Vanuit mijn hart,

Eva

 

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het vinden van die weg naar meesterschap? In onze cursus ‘Spirituele Psychologie en Levenslessen’ leer je maar liefst 12 levenslessen. Je leert ze ontdekken en je leert er mee omgaan. Zo haal je de blinde vlekken weg. Kijk hier voor meer informatie of mail mij met je vragen.

 

Over de schrijver
Pionier, Avonturier, Bezieler Trainer, Coach en vaak... Hypnotisch verwarrend ;-) Stel je voor dat je beter kan communiceren en een hartsverbinding kan creëren door je bewustzijn te verruimen... dat zou mooi zijn toch?
Reactie plaatsen