Ik hou me de laatste tijd bezig met het verdiepen en onderzoeken van uitstelgedrag. Het fascineert me en natuurlijk kom ik het zelden zelf tegen. 😉
Iedereen heeft zo zijn redenen of misschien wel zijn excuus! Wanneer we uitstelgedrag vertonen, blijven we voor een gesloten deur staan terwijl de oplossing ligt in het vastnemen van de deurknop!
Uitstellen doen we omwille van verschillende redenen:
Uitstelgedrag 1: Ik ben bang om te falen (faalangst)
- Dit is de nummer 1 reden van uitstelgedrag. De innerlijke compromis die je maakt is, “Als ik het niet doe, dan weet niemand het, maar ik ben misschien wel ongelukkig en onbewust boos op mezelf.” Zulke compromissen leiden tot “lijden” en uiteindelijk worden we er ziek van. Wanneer we ziek zijn, dan maken we meestal niet de verbinding met ons gedrag en de gedachten die er onbewust zijn.
Uitstelgedrag 2: Ik ben vermijdend op het bereiken van succes!
- Succes zou wel eens een verandering kunnen brengen in je leven en ben je daar wel klaar voor?
- Wil je dit wel? Want dat betekent meestal ook een verandering in je omgeving.
Uitstelgedrag 3: Ik “moet” iets doen, in opdracht van …
- De vraag dat je bewust of onbewust kan stellen is: is het nuttig wat je nu doet, want zelf heb je er niet veel of niets aan?
- Wat kun je hier later mee?
- Waarom moet je dit doen? De motivatie is ver te zoeken!
Uitstelgedrag 4: Ik “moet” iets doen van mezelf.
- Deze vorm komt ook veel voor! Je doet dit omdat het zo hoort! Je denkt dat anderen dit van je verlangt.
- Je hoort een innerlijke stem … niet eens jouw stem maar die van een ouder(s). Onbewust verlang je nog steeds naar hun goedkeuring … zelfs al ben je “volwassen”.
- Je vindt van jezelf dat het perfect moet zijn en dan zeg je tegen jezelf dat je het niet kan. De lat ligt immers te hoog.
- Je wil presteren, zodat je complimenten kan krijgen.
Uitstelgedrag 5: Je bent in een zoektocht over een bepaald onderwerp en iets is nog niet helemaal duidelijk.
- Het is dan louter een kwestie van geduld en tegelijk je pad verder bewandelen en jezelf de vraag stellen: “Wat wens ik nog precies te weten?”
Uitstelgedrag 6: Je hebt geen tijd!
- Logisch toch! Dan ga je een cursus “time-management” volgen en dan is het opgelost, toch? Je leert om de tijd beter in te delen …in vakjes en dan ga je lekker mentaal te werk. Je geeft je linker hersenhelft de opdracht om tijd in te delen … terwijl je rechterhersenhelft geen regels hanteert en een “never-ending time” gevoel hanteert. En dan krijg je dat vals gevoel dat je meer controle hebt over tijd! De eerstvolgende keer dat je niet volgens het strak plan werkt, kan je lekker boos zijn op jezelf. De energie gaat naar beneden en dan ga je meer uitstellen. Naar mijn weten en ervaring, werkt dit niet.
Beter is, de controle los te laten en jezelf, je gedachten, je zelf-sabotage, je bewustzijn onder de loep nemen. De controle loslaten, zorgt er immers voor dat je terug tijd krijgt !!!
De “moetens” vallen weg en je gaat op zoek naar “wat wil ik écht?”.
Om uitstelgedrag te transformeren naar “je doel te bereiken”, stellen wij als Lazulicoach de volgende vragen aan jou?
- Wat doe jij graag?” Waar ligt jouw passie?
- Van wie moet je dat doen?
- En wat als je het niet doet?
- Wat wil jij precies in jouw leven?
- Hoeveel tijd wil je nog besteden aan je zelf-sabotage plan?
- En hoe ga je met tijd om? Misschien leer je wel meer in de flow te leven i.p.v. een strak plan te volgen.
Wat als je meer de “GELEGENHEDEN” die het universum voor je creëert aanneemt en uitvoert?
Gelegenheid ?!!? Wat heeft gelegenheid nu met uitstelgedrag te maken? Laat dit woord eens dieper zinken in je bewustzijn!
Vraag jezelf af: Wanneer heb “ik” een “gelegenheid” of een kans of een mogelijkheid gehad om iets wel of niet te doen en heb ik het “niet” aangenomen. Of misschien toch wel? Hmm, …
Een “gelegenheid” NEEM je of CREËER je zelf ! Dat is in de verantwoordelijkheid gaan staan!
Als je de tijd van een hele dag, héél traag zou afspelen … zou je opmerken hoeveel gelegenheden je WEL hebt genomen en hoeveel gelegenheden je NIET hebt genomen … om dat te doen wat je ziel van jou verlangt?
Het zou best eens kunnen dat je een gelegenheid krijgt en dat je er onbewust aan voorbijgaat en dan ga je uitstelgedrag vertonen. Het is dan net als voor een gesloten deur staan.
En als je nog een antwoord zoekt op iets, dan heb je vast een gelegenheid gemist.
Verscherp je bewustzijn en wacht af of nog beter: creëer een nieuwe gelegenheid. Ga gewoon verder op je pad … een nieuwe gelegenheid word je vast en zeker aangereikt of getoond.
Neem de deurknop vast en open de deur ! Stap in een nieuwe gelegenheid!
Uitstellen doen we allemaal wel eens.
De vraag is niet hoe je stopt met uitstellen, maar hoe je bewuster kan zijn van nieuwe gelegenheden, zodat je opnieuw in de stroom kan komen.
Uitstelgedrag kan je oplossen door een beslissing te nemen om de aangeboden gelegenheid aan te nemen of zelf te creëren.
Wat ga jij vandaag doen aan je uitstelgedrag?