Als je even het overzicht kwijt bent, als je hoofd vol zit met gedachten die je stress bezorgen. Als de stoom uit je oren komt. Of als je maar aan het lopen bent van hier naar daar en jezelf afvraagt: “Waar ben ik in vredesnaam mee bezig? Moet alles weer zo dringend zijn?”
Dan zet je een stap achteruit en tel je eerst even rustig tot 10.
Maar kun je wel echt iets oplossen door van 1 tot 10 te tellen? Hebben die getallen echt een rustgevende uitwerking?
Rustig ademhalen
Tuurlijk niet. Waar het eigenlijk om gaat is even de tijd nemen om rustig adem te halen. Letterlijk dus. Bij spanning ga je vaak sneller en dus korter ademhalen. Ook verplaatst de ademhaling zich van je buik naar je borst. Bij veel volwassenen is dat zelfs de uitgangspositie, terwijl kleine kinderen vaak nog door hun buik ademhalen. Door via je borst adem te halen probeert je lijf zoveel mogelijk lucht binnen te krijgen. Bedenk dat je lichaam bij stress nog net zo reageert als in de oertijd. Bij elke vorm van stress denkt het nog steeds dat je op het punt staat aangevallen te worden door een sabeltandtijger en dat je dus moet kunnen vluchten of vechten. En daar heb je zuurstof voor nodig. In onze huidige tijd heb je daar alleen vaak niet zoveel aan, terwijl je wel alle nadelen meepakt.
Nadelen van een verkeerde ademhaling
Via je borst ademhalen danwel te snel en te kort ademhalen kost veel meer energie en kan behoorlijk wat klachten opleveren. En het lastige is dat sommige van die klachten best subtiel of veelvoorkomend zijn, zodat je niet zo snel de oorzaak bij je ademhaling zult zoeken. Bijvoorbeeld spanning in je lijf, vooral in je nek en bij je schouderbladen. Duizeligheid, benauwdheid, hartkloppingen. Zweten en trillen. Vermoeidheid.
Minstens net zo belangrijk is de relatie tussen je hoofd en je ademhaling. Die twee hebben een enorme invloed op elkaar. Gedachten in je hoofd kunnen als geen ander voor stress zorgen. En voor een verkeerde ademhaling. Als je ligt of zit haal je waarschijnlijk ergens tussen de 6 en 12 keer per minuut adem. Dit ligt natuurlijk veel hoger als je bijvoorbeeld fietst of aan het hardlopen bent. Maar ook door te piekeren kan je ademhaling ineens vijf keer zo snel gaan! Die snellere ademhaling op zijn beurt zorgt weer voor minder doorbloeding van de hersenen en voor meer spanning en voor je het weet heb je onbewust een chronische vorm van stress gecreëerd in je leven.
En wat doet dat met je gedachten? Die worden hierdoor steeds negatiever. Frustratie in je hoofd zorgt voor frustratie in je lijf en vice versa. Het is moeilijk om aan bemoedigende dingen te denken als je ademhaling je wijs maakt dat je elk moment moet kunnen vechten of vluchten. Lucht in je hoofd, lucht in je leven; het begint soms letterlijk met even rustig ademhalen. Door je buik dus. Ademhalen door je buik doe je als je ontspannen bent. En andersom ontspannen je lichaam en je hoofd als je door je buik ademhaalt. Het een kan niet zonder het ander. Dus in plaats van hardop de getallen 1 tot en met 10 op te dreunen kun je beter even je buikademhaling oefenen.
Oefening buikademhaling
Leg een hand op je borst en een hand op je buik, of allebei je handen op je buik, en probeer je aandacht even te verschuiven van je hoofd naar je ademhaling. Als je dat prettig vindt kun je ook je ogen sluiten.
Adem in door je neus en adem uit via de mond. Observeer waar je ademhaalt. Welke plek komt er omhoog als je in- en uitademt? Als dit je borst is probeer dan rustig je adem naar je buik te ‘sturen’. Als je door je buik ademt zal je buik (en dus je handen) iets omhoog komen als je inademt.
Neem je tijd. Adem rustig in en langzaam uit. Overdrijf niet en forceer niks. Probeer op een ontspannen manier je ademhaling iets dieper en langer te maken.
Stel je voor hoe je alle negativiteit uitademt, en vrijheid en positieve energie inademt.
Let vooral ook op je uitademing, die iets langer hoort te zijn dan je inademing.
Als je merkt dat je ademhaling rustiger en dieper is geworden en dat je begint te ontspannen kun je voorzichtig weer je aandacht gaan richten op de gedachten in je hoofd. Het kan zijn dat enkel door even te ontspannen de wereld er alweer een stukje mooier uitziet. Of dat je de rust hebt om tot een goede oplossing te komen.
Positieve gedachten
Als je vaak last hebt van negatieve gedachten dan is deze oefening een hele mooie kans om daar iets aan te doen. Je kunt dan, als je ademhaling al wat rustiger is geworden, voor jezelf een mantra opzeggen. Hardop of in je hoofd, wat je zelf het prettigst vindt. Een mantra is een woord of een zin waar je jouw aandacht op richt. Iets waar jij je meer bewust van wilt worden, waar je meer mee bezig wilt zijn, of wat je graag wilt verwezenlijken. Mooie bijwerking; door je op een mantra te focussen is het lastiger om te piekeren of boos te zijn!
Voorbeelden van mantra’s zijn:
Ik vertrouw op het Universum/God/Allah
Ik sta open voor liefde
Ik mag er zijn/ik ben goed zoals ik ben
Ik geniet
Ik gebruik vaak zelf de mantra: Om Namah Shivaya wat betekent: “Ik eer het goddelijke in mij’. En hoe persoonlijker een mantra is hoe beter. Kies dus vooral zelf een woord of zin waar jij je op wilt richten. Je kunt bijvoorbeeld een negatieve gedachte die heel vaak in je hoofd zit nemen en omdraaien. Zo pak je doelbewust de emotionele blokkades in je hoofd aan.
Ook kun je nagaan waar je allemaal dankbaar voor bent. Dat kunnen grote dingen zijn zoals familie, vrienden, een leuke baan, het dak boven je hoofd. Maar ook kleinere dingen zoals de zon die schijnt, het compliment wat je kreeg of de bloesem in je tuin. Je favoriete broodjes die ze net uit de oven haalden toen jij in de winkel stond 🙂
Manieren om buikademhaling + positieve gedachten in te zetten
Het is misschien even oefenen maar na een tijdje kun je deze technieken overal en altijd gebruiken. Leer het aan je kind door het samen te doen. Voor het slapengaan, samen in bed. Niet alleen hebben jullie er misschien allebei profijt van, het is ook nog eens een hele mooie manier om samen tijd door te brengen.
Of probeer het eens op je werk. Ga even een kopje thee halen en adem frustratie en vermoeidheid uit, en nieuwe ideeën in. Creativiteit, rust, openheid, acceptatie… adem het in. Je komt terug bij je bureau met een goed gevoel en kan nu je taken verder en wellicht beter afwerken.
Ook het opsommen van dingen waar je dankbaar voor bent kun je op veel manieren vorm geven. Wat ik zelf dagelijks doe is net voor ik het eten ga maken, de aarde danken en iedereen die aan het proces meegewerkt heeft om dit eten, deze groenten te kweken, wassen, vervoeren, verkopen enz.
Shift in je bewustzijn
Als je dit vaak genoeg doet gebeurt er op den duur een shift in je bewustzijn. Je geeft richting aan je emoties, je voelen en je denken en je brengt evenwicht tussen je linker- en rechterhersenhelft. Je onderbewustzijn wordt nu gehoord. De woorden zijn geuit en je kan je emoties gemakkelijker loslaten.
Op deze manier vlucht je niet van problemen maar laat je juist toe dat het probleem kan opgelost worden door nu met een nieuw, beter en positiever gevoel het probleem aan te pakken.
Probeer het maar eens en laat me weten wat het met je gedaan heeft. Wat deed het met je lichaam en je hoofd? En wat is jouw mantra? Ik lees het graag in de comments!
Wil je meer leren over dit onderwerp of wil je anderen hierbij begeleiden? Misschien is onze cursus ‘True Heart Connection’ dan iets voor jou. Mail je vragen of schrijf je in voor onze nieuwsbrief, dan weet je altijd als eerste wanneer de eerstvolgende cursus gaat plaatsvinden.