Het nieuwe jaar is al bijna 3 weken oud. Ongetwijfeld heb je inmiddels talloze mensen al een gelukkig nieuwjaar gewenst en hebben evenveel mensen jou een goed 2017 toegewenst. Maar met wensen alleen kom je er niet. Dat geldt trouwens ook voor goede voornemens. Ben je al ergens aan begonnen? En hoe zit het met de goede voornemens van vorig jaar, hoeveel heb je er gehaald?
Iedereen heeft een ander beeld bij ‘een goed, gelukkig 2017’.‘Goed’ kan immers van alles betekenen. Een heel jaar geluk, een jaar lang persoonlijke groei. Gezonder leven, meer lezen, beter communiceren met je gezin. Je beste jaar ooit. En waar de één grootse plannen heeft voor dit jaar en radicale veranderingen in gang wil zetten hoopt de ander weer op een rustig jaar met weinig verrassingen of een voortzetting van alles wat in 2016 al goed ging.
Hoe ga je dat aanpakken zodat je wel je voornemens haalt?
Het is niet echt een concrete doelstelling; ‘een goed 2017’ en ook best een groot en onoverzichtelijk project. Een heel jaar lang gelukkig zijn, dat is toch niet te doen? Het is genoeg om je overweldigd te voelen. Laten we daarom eens een stap terugnemen en het geheel als projectmanagers bekijken. Hoe kunnen we dit opsplitsen in overzichtelijke stappen?
Een jaar bestaat uit 12 maanden, 52 weken of 365 dagen (vooruit, incidenteel eens 366). Heel veel overzichtelijker dan een dag wordt het haast niet dus kiezen we die 365 dagen. Een gelukkig jaar bestaat dus uit 365 ideale dagen.
Dat klinkt al een stuk behapbaarder ;-)
Jouw ideale dag creëren
Je ideale dag is niet hetzelfde als een topdag of de perfecte dag. Het zijn dagen met elke dag een klein mirakel, een klein wondertje. Dagen waarop misschien niet alles ‘perfect’ was maar waar je alles uitgehaald hebt wat er in zit, zo goed mogelijk om bent gegaan met wat de dag je bracht en zo dicht mogelijk bij jezelf bent gebleven. Maar hoe creëer je zo’n dag?
De ideale dag begint eigenlijk al de avond ervoor
Met de gedachten die je hebt over de volgende dag als je gaat slapen. Zie je het positief in, of zit er een moeilijkheid in die dag? Kun je volledig ontspannen? Als je gaat slapen met een goed gevoel over de volgende dag, kun je ‘s morgens al opstaan met die energie. Zeg tegen jezelf: ‘morgen/vandaag wordt mijn beste dag ooit!’. Want hoe je ‘s morgens opstaat creëert het verloop van de dag. Meditatie of zelfhypnose kunnen je hierbij helpen.
Laat de dag zich ontvouwen
De gebeurtenissen van een dag kunnen ineens radicaal anders zijn dan wat jij ‘s ochtends nog in gedachten had. Daarom is het goed om te leren omgaan met wat de dag je brengt. Dat wil niet zeggen dat je elke vorm van structuur moet loslaten en niets moet plannen. Maar durf het los te laten als dat nodig is. Wees flexibel als je lunchafspraak met een goede vriendin of je ochtend voor jezelf ineens in de soep draait. En probeer niet te blijven hangen in die frustratie, want wie doe je nu eigenlijk een plezier met al die negatieve energie? Laat de dag zich ontvouwen, laat de verrassingen naar je toe komen.
Geen ellenlange to do-lijsten
Om diezelfde reden ben ik ook terughoudend met to do-lijstjes. Ze zijn handig om je hoofd leeg te maken, maar ze kunnen ook stress opleveren. Want er hoeft maar één ding anders te lopen dan gedacht en je komt al in de knel. Gevolg? De lijstjes worden alsmaar langer en langer en de moed zakt je in de schoenen. Het is lastig om een geweldige dag te hebben als je ‘s ochtends naar je takenlijst kijkt en het gevoel krijgt al met 3-0 achter te staan.
Ik gebruik zelf asana (een gratis online tool) om mijn creatieve ideeën te noteren en om mijn hersenen te legen. Vervolgens kies ik elke avond de drie belangrijkste dingen die de volgende dag gedaan moeten worden. Dus geen handtas vol post-it notes of een lange lijst per dag te doen. Kies 3 dingen die zeker gedaan moeten worden en die prioriteit hebben, al het andere is optioneel. Hoeveel meer tevreden zul je ‘s avonds in je zetel zitten als keer op keer je ‘lijst’ voor die dag af is?
Wees lief voor jezelf.
Soms hebben we zoveel ‘goede voornemens’ dat we neigen om van ons leven een militair bootcamp te maken. En bij iedere misstap slaan we onszelf om de oren of gooien we maar helemaal de handdoek in de ring. Het doel was immers om een heel jaar niet boos te worden/elke dag een boek te lezen/alleen maar de trap te nemen en dat is niet gelukt dus dan kun je er net zo goed helemaal mee stoppen. Althans, dat maken we onszelf wijs.
365 nieuwe kansen
Je ideale jaar in 365 dagen opdelen betekent juist dat je 365 keer opnieuw kunt beginnen. Is het vandaag niet gelukt? Morgen weer een dag. Dat is geen excuus voor uitstelgedrag, waarbij we alles wat we eigenlijk willen doen oneindig naar morgen verschuiven. Ik doel hiermee op een gevoel van vergeving en liefde. Jezelf toestemming geven om het morgen weer te proberen. Morgen is een nieuwe dag, waarop we met een schone lei beginnen. Een dag waarop geen enkel doel nog behaald of gemist is, simpelweg omdat we nog aan de dag moeten beginnen.
Klinkt dat allemaal als weinig ambitieus? Laat mij je dan deze vraag stellen: Als je 365 x jouw ideale dag zou hebben, welk leven heb je dan? En als je 365 keren 3 taken volbracht hebt, waar zou je dan staan op 31/12/2017?
Ik lees je antwoord graag in de comments!
Wil je meer leren over dit onderwerp of wil je anderen hierbij begeleiden? Misschien is onze training ‘Heart Communication & H-NLP’ dan iets voor jou. Mail je vragen of schrijf je in voor onze nieuwsbrief, dan weet je altijd als eerste wanneer de eerstvolgende cursus gaat plaatsvinden.
Geert Borms
op 23 Jan 2017Eva Storm
op 26 Feb 2017